Bilder till supercars

Pagani Zonda F
Mercedes-Benz SLR McLaren
Bugatti Veyron

Och till sist Moslers tappra försök:


Supercars

År 2005 kom Pagani Zonda F ut på Geneva Motor Show. 7,3 liters AMG V12 som producerar 594 hästkrafter och har 759 tärande Nm i vrid. Två dörrar och med en vikt av endast 1230 kilogram (tjänstevikt minus förare, på engelska curb weight). 0-100 tar 3,5 sekunder och maxfarten ligger vid 350 km/h.


Mercedes-Benz SLR McLaren kom ut 2003 och har Mercedes-Benz frontplacerad motor kompressor-V8 på 5,4 liter. Detta ger den 617 hästkrafter och ett vridmoment på 780 Nm i intervallet 3250-5000 rpm. Två saxdörrar och en bakspoiler som anpassar sin vinkel efter hastigheten kommer också med vid köpet.


Samma år som Pagani Zonda F kom ut så Volkswagen/Bugatti monsterkombinationen Veyron ut. Motorn är på 8 liter och är en W16 med fyra kompressorer ger bilen 987 hästkrafter och 1250 Nm i vridoment. Topphastigheten hamnar på 407 km/h. Allt detta och accelerationen är imponerande med: 0-300 km/h på 16,7 sekunder. Jämför detta med malaysiska bilen Proton Saga som klarar av 0-100 km/h på 16 sekunder.


Detta är supercars och har en helt egen klass. Det finns mycket snabba bilar som inte är supercars. Det finns iögonfallande bilar som inte är supercars. Det finns bilar med enormt bra köregenskaper som inte är supercars. För att få kallas supercar så finns det ingen strikt definition men man vet direkt vad som ska placeras i den kategorin och vad som inte hör hemma alls. En supercars ska vara snabb och då menar jag inte wow-det-gick-snabbt-att-komma-in-på-krogen-ikväll-nästan-ingen-kö, nej. Det ska vara så snabbt att du känner hur allting utanför bilen försvinner och det enda du kan registrera är en liten suddig del rakt framför dig, förutsatt att blodkärlen i dina ögon inte spruckit av accelerationen.

Iögonfallandet ska också vara världsklass. En supercar är inte Jessica Alba i en bikini. Tänk istället att Jessica Alba och Megan Fox donerat DNA till ”More Beautiful Girls TODAY” forskningsinstitut för ett lyckat försök att skapa en utopisk skådespelerska. En bil så iögonfallande att du glömmer bort att det är en bil och istället försöker räkna ut hur en dejt med bilen hade sett ut och hur det hade vart att få honom/henne i säng.


Köregenskaperna är mycket goda på nya Volkswagen Scirocco men ni förstår vad jag ska säga här näst; det ska vara mer än så. Tänk dig en balettdansare som gör en piruett till tonerna av Tchaikovsky, snurrar runt sin egna axel med armar och ben i artistiska vinklar. Tänk dig det samma med en bil fast istället för rysk klassisk musik så hör du ett motorvrål som låter som en korsning av ett jaktflygplan och din älskades röst.


Där har vi mitt försök till hur man ska bestämma sig för om en bil till hör klassen supercars. Vad är det för vits med en bil som på full gas tömmer tanken på 12 minuter (Bugatti Veyron)? Varför är ljudet från en SLR McClaren legendariskt? Vad är meningen med en supercar?


Jo.


En supercar är ett monument till barndomens billekar på vardagsgolvet. En plåtbil som körs upp och ner, fram och tillbaka på mattan i många hem i dagens Sverige är början till det hela. Pojkarna, för det är män vi pratar om här, som för 30 år sedan lekte med sina bilar växte upp men en del av dem släppte aldrig sin tanke om att leka med bilar på golvet. På golvet kan bilen göra vad som helst, den kan uppnå vilka hastigheter som man vill i sin fantasi och den är alltid vacker för det är din leksaksbil. Dem växer upp, år för år, och dem inser efter ett tag att dem har en vision för en bil som inte är av denna värld och ett fåtal av dessa har pengar att röra sig med; företagets eller egna. Detta är en mycket volatil kombination. Mycket, mycket volatil; en gnista och allt kan vara förstört.


Med förstört menar jag att det kan gå hemskt fel; en barndomsdröm blir lätt en mardröm. Vi har en bil vid namn Mosler Consulier GTP som började tillverkas 1985 i USA av Warren Mosler. Delarna till bilen kom från GM, Ford och Chrysler och Moslers tanke vart att hålla vikten nere och skapa en billig men superb racingbil. Den vart snabb för sin tid, 264 km/h, och den vann många race, precis som tänkt. Köregenskapen vart fenomenal och folk kunde inte sluta prisa dessa två egenskaper. Var det sin tids supercar? Nja, långt ifrån faktiskt. Mosler Consulier GTP räknas som en av dem fulaste bilarna i historien och man ser lätt varför. Karossen har blivit jämförd med Östtyska kit-cars, bakdelen ser ut som svensk lagbok och själva ”hytten” för tankarna till Familjen Jetson. Det är enormt synd, Warren Mosler vart bra på det han gjorde och han vart litet av ett ekonomisk geni i bilvärlden, men han borde lagt mera pengar på designfasen av utvecklingen.


Men ibland lyckas barnet i vuxenkroppen och allt klaffar; aerodynamiken förfular inte bilen, vridmomentet förstör inte det mekaniska arbetet och hästkrafterna är nog för att slunga iväg bilen till topphastighet. När allt detta händer, allt går fint, så hamnar man tillbaka på dagisnivån när ens bil alltid vart snabbare än den andre ungens. Min pappa är bättre än din pappa, jag har flest kritor och jag kan ha mer mandariner i munnen än du.


Det är det som definierar och som är poängen med en supercar. Det är känslan av att vara bäst, starkast och barnsligast. Vi har alla ett barn i oss och det vill ut. Ett sätt för oss att få ut barnet i dess renaste form är genom supercars. Jag har vart med om en hel del saker gällande bilar och jag vet tjusningen i vanliga bilar. Jag har åkt 150 km/h i en Volkswagen Jetta från 1985 (Consulier GTP:s år för övrigt) till glasen på ljusen skaka loss. 175 km/h i en Audi 80 från 1992 tills rotorn i fördelardosan spruckit. 220 km/h i en Subaru Impreza på norrländska vägnätet. Alla dessa erfarenheter var ren njutning och lockade fram barnet i mig samtidigt som den vuxna i mig hade kontroll över allt det tekniska. Jag har aldrig åkt i en supercar i verkligheten (dock i bilspel; säkert, billigt men inte nära sanningen) men min hjärna slocknar och barnet i mig kommer fram varje gång jag tänker på upplevelsen.


Barn är det viktigast vi har i denna värld; dem är bokstavligt framtiden. Barnet i oss är inte framtiden men man kan ha jäkla roligt när man får chansen att släppa ut dem. Dem är dyra och väldigt opraktiska och det är endast på riktiga racingbanor som bilen kan leva ut sitt liv som supercar. Ändå så säljs bilarna; över 200 Veyrons, 100 Pagani Zondas och 500 SLR’s har sålts under deras livstider.


Folk vill vara barn ibland; låt oss!


Snart

Okej, den svenska versionen (eller snarare varianten) av Demo-Crazy kommer snart. Har jobbat med ett annat projekt just nu. Det andra projektet kommer ikväll, bara så ni vet.

A bit of Fry and Laurie

Det kommer, det kommer, jag jobbar på det. Översättningen jobbas på, iallafall för det mesta. Annars gör jag annat med.

---

Sex läsare per dag för övrigt, det är mer än sex gånger så mycket som vanligt, hehe.



So long,


H.R.P.

Översättning

En svensk variant av "Flame of Demo-Crazy" är på väg, vill dock ta min tid med den för det ska bara inte bli en översättning utan en annan variant. Ha tålamod, hehe.

Flame of Demo-Crazy

“There must be some kind of way out of here,

said the joker to the thief

there's too much confusion,

I can't get no relief.”


-Bob Dylan


Who are these youngster burning cars and making sure that parts of Gothenburg remain unruly at nights? Hoodlums, thugs or even Nazis? Is civilized society as we know it taking that faithful step from democracy to anarchy and lawlessness? Are we witnessing the breakdown of all that is Good and Proper?


Fuck no! Sure, there are some bad seeds amongst the youth but there are bad seeds everywhere, even members of Lion can be decadent and without morale. No, out there something new is happening, something Scary and Beautiful although Violent but then again to be clean we must be washed in the blood of the lamb, ey? Freedom usually comes after violence, not the other way around.


Study the words of poet and songwriter Mr. Dylan and you’ll soon see what I see; the words fit perfectly to the situation we have today in the concrete suburbs all around Sweden, yes all around the world. The loss of interest is a generally accepted fact in today’s society and there’s no place where it can be seen which such vivacity and sadness as in the young of today. Escapism becomes a way of life and life becomes an escape from society. Loss in interest and trust in the democratic process hits me hard today. I see the plight and the longing of something higher, something more perfect to believe in but there is nothing. They’re looking for a way out, there’s too much confusion all around them.


Relief. A simple word with so much crammed inside it. Relief for you is not necessarily the same as for me. On the contrary, our definitions of relief are worlds apart. Inside the youths of today a flame burns, a flame of democracy or as the older generation and those that are in good financial shape would call it: a Flame of Demo-Crazy. For so long we have been trampled and kept under control that we have almost forgot who we are.


There is no real way to answer the question of who we are, but there is a general principle I’ve discovered during my intense studies of life itself. We, the young, are individuals filled with an instinct that makes us seek Freedom. We seek it not for personal gain per se, but we seek it because we crave beauty and that instinct tells us that Freedom is the ultimate beauty. Like the hippies and Timothy Leary’s Truthseekers of the sixties we are realizing new truths about ourselves and the world around us and it scares us. Everything that scares us also fascinates us, such is the nature of the young, so we keep fiddling with it and try to experience it in as many ways as possible. This is not a crime, it’s a Inalienable Right!


But burning cars? Throwing Rocks? Are those Actions of Freedom or crimes? One burning car is an act of vandalism. Dozens of burning cars are the first steps of True Demo-Crazy! The same form of Demo-Crazy France saw in 1789 as the Bastille was overrun. The same form of Demo-Crazy that Prague and the world saw in the spring of 1968. The same form of Demo-Crazy we remember in China, only 20 years ago, at Tiananmen Square. Freedom and Democracy (as well as Demo-Crazy) is often born through violence. The world is filled with irony and the best example is beauty from chaos; Freedom from Violence.


The young of today have nothing to do; they are denied the search for Freedom and become disillusioned. The traditional outlet available for our fathers and mothers was politics and ideologies of all kinds. The selection withers away every year and some kind of ideal reality takes chunks of the options available. I use reality in a most ironic sense; it’s not true reality but rather ignoring the difficult parts of life much like all do in Huxley’s Brave New World. No one worries about Nineteen Eighty-Four (1984) by Orwell becoming true in the near future but more and more are concerned with Brave New World becoming the Real Order soon enough. When everyone has learned to be happy and to love their life as it is and when they allow themselves to be numbed by TV and internet we are there. I for one am worried and mad about the future.


Some, a minority so far, have started to react; they’ve set up a counterforce, a shadow reality if you will to all of this. Burning cars is a way of showing the rest of the world that yes, there is a problem and no, you’re not doing anything about it. Many are misguided and the simplest and therefore purest form of expressing yourself with violence is easier than poetry, song writing or paintings. Violence has always been a form of expression available to everyone. The only form of expression that never needs to be taught. Violence is without a doubt the only truly democratic form of expression there is. Yes, it breaks laws. Laws set up by society, lawmakers and dogmas many wish to reject and therefore it’s foolish to quell this sort of violence with laws. A law without reason and logic is no law and shouldn’t not be followed but broken to point out the faults with the law. What if there’s something more wrong than just a law? What if there’s a flaw in the society itself? No what ifs; we are already there.


Far from everyone believes the validity of this argument. No, we are always a minority, at least at first, but we can scream and we can make a scene. Drama is a tool to be used when no one listens. Talking quietly has no effect. Screaming loudly scares too many. Actions combined with listeners and onlookers work the best; it grabs society by its foundation, shakes it and awakens people. The people who are awake then have to choose if they should listen or ignore the reality.


This is what is happening, we have turned to action and you will have to decide. Are you with us or are you against us? To echo the words of Huxley;

We are Claiming the Right to be Unhappy but we’re also Claiming the Right to Change It Ourselves.




So long,

Henry Ray Porter

Guld!

Låg i sängen och försökte sova när jag stötte på guld i mina tankar! Mera kommer senare, kanske imorgon. Stör ej, nu jobbar jag.

Hej hej

Ibland säger jag bara som min gode vän Mr. Burns; "The European Union? Good heavens!"

Dagen SMS

"Hej jag renga till det numar vem är du reng till mig .4"

En gåta utan svar? En fråga utan mening? En mening utan betydelse?

SMS

Inkommet SMS: "Bra men du borde [vara bitter och sur] för du är en idiot."

Mitt svar: "Haha, idioten är ju den lyckligaste av varelser för han förstår sig inte på att vara sur."

Så enkelt löser man det, haha. Förresten så är denna SMS-växling inte helt så som den verkar vara, hehe.






So long,

H.R.P.

Politics is a King-Bitch (Part of Raven Chronicles)

Politics is a King-Bitch


”Mangled bodies tell no tales.”


The definition of politics is an interesting and worthwhile attempt to make sense of something highly abstract and rotten which is why the definition is utterly useless. Don’t get me wrong, there are certainly some politicians and ideologies out there that actually make sense and in some way or other works for the common good but politics in general and a as fundamental concept for survival and advancement has lost it interest as well as its fang. What we need is revolution and fast or else we will get caught in a “Huxlian” world where everyone is led to believe that everything is perfect and mindless entertainment as well as drugs further enlightens this “fact.”


But where am I going with this, have I recently been screwed by a politician? Well, no, not in a definite way but there is something in the air. It’s almost like the first taste of midnight bourbon as the crowd tunes in to listen to the old telling of a backwoods story. If you never been in one of those crowds then you can’t know what I’m talking about but if you have, like me, then you know what it is; the anticipation, the fear, the laughter.


That’s how it is with politics; once you get heavily into it there is no turning back. Your ear is to the ground all the time and everywhere you see signs of backstabbing, thieving and brutal rapes. Your life is reduced down to polling numbers and the actions of your local politician become second nature for you. Instead of looking at yourself you inject the venom straight into you and read and read and read.


Something is badly wrong today. You can’t put your finger on it but there is this lingering thought inside of you that keeps gnawing on parts of your brain, releasing your own chemicals into your body as soldiers in a warzone; take no prisoners, tell no one of your mission. I watch TV at Christmas, sometimes during the summer and if a friend I’m visiting has the TV on. Watching it only enhances the feeling of wrongness and instills me with a deep and savage fear. Wouldn’t it be sheer terror if I was alone in this world, eh? Terror and somehow Invigorating; two words I like to keep close to my vest. The TV shows the same world I saw about three years ago when I left it but somehow it seems so different.


Was it I or the world that changed? Was it I who failed TV or did TV fail me? The universal truth in the phrase “Phanta Rei” (everything flows) by Heraclitus still rings true. We acknowledge it with our lips but deny it with our actions. Everything changes and nothing remains still. But if we assume I changed then why didn’t TV change? Why didn’t politics change? Why didn’t you change?


As you see the Greek already knew this and they never had media in the same way we do, eh? Still, they knew that something is wrong, has been wrong and will be wrong. It was never a majority, I’m still not convinced it is even though the symptoms can be seen as clear as leprosy, and the minority always made sure it never spread. Maybe it has to do with the logic that not all need to suffer when only a few can handle the pain? But then again pain is artificial for some and they have learned, not only to live with it, but even to use it for their own benefit. Pain and Politics go hand in hand; the more pain you can endure the better a politician you are and vice versa.


Everything changes, nothing remains the same. A fundamental truth if you are sure you’re the majority and keep the same pace as the one next to you in the Line for Salvation. Abstracts sure are fun, eh? They say that a single TOW missile costs $180k.



So long,

Henry Ray Porter


Preview

Preview for "Politics is a King-Bitch:"

What we need is revolution and fast or else we will get caught in a “Huxlian” world where everyone is led to believe that everything is perfect and mindless entertainment as well as drugs further enlightens this “fact.”

---

Skyltterrorismen står för övrigt jag och Liseberg för.







So long,

Henry Ray Porter

One Toke over the Line

Helgen vart enormt rolig, Helen vart ju faktiskt här, och det blev ett helt äventyr av det hela, haha. Piggyback-riding (det svenska namnet för fenomenet har lämnat mig temporärt), lek i en improviserad sandlåda, prat med folk från en möhippa, tändarragg (vad nu det ska betyda, haha), öl och whiskey, försök till skyltterrorism och My Boy Lollipop. En vanlig HRP och HPR-helg då, hehe.

Det är nästan så man behöver gå i terapi efter sådant. Nu är jag ju gjord av segare virke än så, så inget sådant för mig, hehe. Henrik kanske men Henry Ray Porter är starkare än så och tydligen kluvnare än så, haha.
 
Skriver kanske mera sedan.





So long,

H.R.P.

Casablanca

You make me feel like Casablanca. I like it.

"You must remember this, a kiss is just a kiss."

Vackert

"By the sea, on the cliff, near the village where the ships go by."

Tack Daniel

Har lyssnat en massa (läs: konstant) på låten "Dem är Ledsna" av Göteborgsbandet Jävlaranamma. Låten handlar om folk som är ledsna för att dem inte är från/i Göteborg och med tiden har jag börjat uppskatta låten (inte tiden då jag lyssnat på den utan under mina två år i Göteborg). Jag hade aldrig trott jag skulle gillat en stad men gissa om jag hade fel; Göteborg tog emot mig med öppna armar. Sitter nu med vidöppet fönster och skriver detta i mina kallingar, undrar om någon ser. Knappast, bara jag som är vaken efter krogrundan. Låter detta hemskt? Ni ska höra vad mer jag tänkt skriva, haha. Kallingar är långt ifrån det värsta.

Måste få Word att fungera dock, jag vet vart jag kan få en fungerande version av det iallafall så man kan fixa lite "skolgrejs" så nästa vecka börjar bra, hehe.

Till tjejen i röd jacka; tack för alla skämt du skapada bara genom att finnas där ikväll, haha, trots att vi inte ens pratas vid. Dum-dum uppskattar alla skämt iallafall, även om han är för fin för att våga erkänna, haha.

Hjärnan går på högvarv ikväll, konstigt att folk blir trötta av lite alkohol; t.ex. Dum-dum ligger nu och sover gott i rummet bredvid, haha. Själv har jag en massa planer och längtar tills imorgon för då sitter jag på bussen till Borås och kan läsa "The Presidency of Richard Nixon" och det ser jag verkligen fram emot. Boken och chansen att träffa H.P.R. då, haha.

Måste fixa nya sulor. Nej, nej, nej, det gick inte; jag försökte spela "hipp" genom att skriva sulor. Det heter skor och inte säger jag något annat än det heller, haha.

"Fem på morgonen i Hallonbergen står en kvinna med gråten i sin hals. Tittar håglöst in i  morgonsolen, hon är trött, hon har inte sovit alls... För dem är ledsna för att dem inte är från Göteborg. Dem kan inte se hur Gustav Adolf pekar på sitt torg. Inget fel på att vara Etiop men inte riktigt rätt ändå, det vet dem allihop. Och dem gråter så det krampar när dem får en inre syn av när dem får en inre syn av hur vi som är från Götet tar en öl på Avenyn."

Om ni inte tror jag har energi i natt så skrev jag det där i realtid medans jag hörde låten, haha. Återigen; tack Daniel. En redig grabb med vett, så jäkla synd att han ska vara fel ute i Uppsala, haha.

Nya skor, ja. Har hål i skorna och limningen börjar lossna på vänster sko, i fronten då. Men grejen är att jag verkligen gillar dem där skorna; dem är så enormt sköna och dem ser vettiga ut med. Jag vill hitta ett par likadana, annars känns det bittert att säga farväl. Vi får se hur det går till i Borås då. Vem vet, dem kanske har en vettig affär där med. Kanske även i stil med Wättrings (Wettrings? Wetterings? Den där skoaffären som låg i Kiruna för ett bra tag sedan) affär för där fanns skor för sådana som jag; stora och gammaldags. Annars får jag limma dem skor jag har och fortsätta köra med dem, jag gillar mina vanor och egenheter. Yes, siree!

Så där, nu har jag skrivit litegranna för att verka smart ikväll och för att folk ska inse hur djup jag är. Yeah, right. Jag skämtar förstås, jag skrev faktiskt för att det vart roligt i just denna stund. Skriva är för det mesta roligt men nu hade det en poäng; tömma hjärnan innan läggdags.

Avslutar detta inlägg med en hälsning till fyra personer i mitt liv som faktiskt gjort en skillnad (ingen särskild ordning).

H.P.R.

DfI

LE

ANNA MIN SYSTER!





So long,

H.R.P.

Lather

Så, ännu en dag idag. Vad ska man hitta på att göra? Jo, jag har mina planer, bland annat blir det en sväng förbi Myrorna om ett tag nu; jag behöver nämligen nya skor. Varför Myrorna? Svaret är enkelt och tvåhövdat; jag behöver nya skor och jag vet Myrorna rätt ofta har skor av just den typen jag gillar. Dessutom är det bra för samhället och miljön att återanvända saker istället för att bara köpa nytt, nytt, nytt som tidningarna skriker om.

Sedan är en fördel med second hand-skor att dem är redan ingångna och det är rätt roligt att tänka på förra ägaren, fundera på vart skorna gått förut och veta att man är en del av en resa. Nävål.

"Lather was thirty years old today,
They took away all of his toys.
His mother sent newspaper clippings to him,
About his old friends who'd stopped being boys.
There was Harwitz E. Green, just turned thirty-three,
His leather chair waits at the bank.
And Sergeant Dow Jones, twenty-seven years old,
Commanding his very own tank.
But Lather still finds it a nice thing to do,
To lie about nude in the sand,
Drawing pictures of mountains that look like bumps,
And thrashing the air with his hands.

But wait, oh Lather's productive you know,
He produces the finest of sound,
Putting drumsticks on either side of his nose,
Snorting the best licks in town,
But that's all over...

Lather was thirty years old today,
And Lather came foam from his tongue.
He looked at me eyes wide and plainly said,
Is it true that I'm no longer young?
And the children call him famous,
what the old men call insane,
And sometimes he's so nameless,
That he hardly knows which game to play...
Which words to say...
And I should have told him, "No, you're not old."
And I should have let him go on...smiling...baby-wide."


Fobier

Ska vara helt transparent för en gångs skull på denna blogg och dela med mig av en mina fobier: långa naglar. Det finns inget så äckligt som långa naglar. Det behöver inte vara långa bestar heller, utan det räcker med att dem hinner växa till sig litegranna. Det är hemskt när naglar börjar få den där vitan på ytterkanten av naglarna. Jag klipper mina dagar varje dag, med ytterst få undantag, och det kanske är en fobi/tvångstanke men jag gör det iallafall. Så klipp era naglar! Hehe.








So long,

H.R.P.

RSS 2.0